Wij werken voor onze wachtdienst samen met al onze collega's uit Laarne, Kalken en Overmere.
Alle artsen zetten zich daarvoor heel hard in, en dat zorgt voor een zware belasting voor het professionele én privéleven van alle collega's.
Door het ouder worden van het artsenkorps en het dalend aantal artsen, worden die wachten steeds frequenter waardoor dat zwaarder en zwaarder wordt.
Daarom willen we U als patiënt het volgende vragen :
- bel liefst op tijd en wacht niet tot 's avonds laat als je een probleem heeft ! Vaak zijn klachten al een hele tijd bezig en wordt pas 's avonds of 's nachts gebeld hiervoor. Anticipeer en contacteer je eigen huisarts voor 18u als je het gevoel hebt dat je 's nachts in de problemen zou kunnen komen. Zo vermijd je dat je 's nachts een arts moet wakker bellen.
- bel niet voor "paperassen" naar de dokter van wacht : afwezigheidsattesten, voorschriften, vaststellingen, sportattesten zijn papieren die niet thuishoren op een wachtdienst en die perfect op de volgende werkdag kunnen in orde gebracht worden. Ook de werkgever moet dit aanvaarden.
- bel a.u.b. niet 's nachts voor kleine kwaaltjes, neem bij matige pijn eerst paracetamol of ibuprofen, geef je kind met koorts ook eerst paracetamol of nurofen en bel als het na 30 minuten niet beter is.
- Een huisarts is geen tandarts en kan daarvoor geen andere oplossing geven dan pijnstilling. Is de tandpijn extreem, ga dan naar de tandarts van wacht (0903/39969) of ga de volgende ochtend naar het UZ te Gent waar je in de week 's ochtends zonder afspraak tussen 8u en 9u terecht kan voor dringende hulp.
- bel 's nachts wél onmiddellijk als je vermoedt dat het ernstig is : hevige druk op de borst, stuipen, een suf of slap kind met hoge koorts, extreme buikpijn of rugpijn (gal- of nierkoliek bv.). Heb je echter het vermoeden dat het héél ernstig is (plots bewustzijnsverlies, vermoeden hartaanval) bel dan onmiddellijk 112 !